Plastik İle İlgili Doğrular

TEK KULLANIMLIK PLASTİK TORBALAR SU KAYNAKLARINI KURTARIYOR!
Küresel ısınma nedeniyle dünyada su kaynaklarının değerinin arttığı şu dönemde tek kullanımlık plastik torbaları tercih etmenin önemi de artıyor. Plastik torbalar çok daha az su tüketilerek üretiliyor. 1000 adet kağıt torba için 3 bin 785 litre, aynı adetteki polietilen plastik torbalar içinse sadece 30 litre su harcanıyor.


PLASTİĞİN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ!
Plastik ambalaj olmasaydı, ambalajların ortalama ağırlığı 4 katına, ambalajların üretimi için harcanan enerji 2 katına, ambalajların hacmi ise 2.5 katına çıkardı.


PLASTİK İLE ENERJİDE İNANILMAZ TASARRUF!
1992 yılında yapılan bir çalışmada, plastik ambalaj kullanımı ile Amerikalı üreticilerin 336 trilyon BTU enerji tasarrufu yaptığı ortaya kondu. Tasarruf edilen enerji, 58 milyon varil petrole, 9,2 milyar m3 doğal gaza veya 14,5 milyon ton kömüre eşdeğer.


KATI ATIK KONUSUNDA PLASTİK MASUM!
Yapılan araştırmalar, dünyanın giderek en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen katı atık konusunda da plastik torbaların daha az atık oluşturduğunu, bu bakımdan daha çevreci olduğunu ortaya koyuyor: 1000 adet plastik torba, 4,7 kg katı atık oluştururken, buna karşılık aynı adetteki kâğıt torbalar ise bu rakamın yaklaşık 7 katı kadar, yani 33,9 kg katı atığa neden oluyor.


PLASTİK KATMANLARDAN OLUŞAN AMPUL DAHA KALİTELİ VE DAHA VERİMLİ!
Plastik katmanlardan oluşan yeni ampulün kırpışma yapmadan daha kaliteli ve daha verimli ışık verdiği kanıtlandı. ABD’li bilim adamlarının geliştirdiği yeni ışıklandırma sistemi, floresan ampullerin yerine geçebilecek özellik taşıyor.  Plastik katmanları bulunan yeni ampul, beyaz ışık saçan üç kat polimer ve içinden elektrik akımı geçirildiği zaman parlayan az miktarda nanomateryal içeriyor.


GERİ KAZANIMDA PLASTİK EN DEĞERLİSİ!
Modern dünya, plastiklerle ve diğer atıklarla ilgili olarak, 3R olarak kısaltılan "Reduce (Azalt), Reuse (Yeniden Kullan) ve Recycle (Geri Dönüştür)" yaklaşımını tartışıyor, benimsiyor. Geri dönüşümde plastiğin ekonomiye katkısı yadsınmıyor: Kâğıt en fazla 5 kere geri dönüştürülebilirken, plastik birçok kez geri dönüştürülebiliyor. Üstelik, bir plastiği geri kazanım için eritirken 120 ile 200 oC arasında ısıtılırken, alüminyum (Alu) için bu oran için 650 oC cam için ise tam 1.400 oC.


İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN EN İDEAL MALZEME, PLASTİK!    
Plastik, bir bina yapımındaki en ideal malzeme özellikleri taşıyor: Her türlü hava şartlarına, ısıya dayanıklı, esnek ve güçlü olan plastik, çok hafif ve çok az bakım gerektirmesi nedeniyle de inşaat sektörünün ideal malzemesi haline geliyor. Örneğin, Avrupa 'da kullanılan tüm plastik yaklaşık% 20'si inşaat sektöründe ürünler için kullanılıyor.


PLASTİK GERİ DÖNÜŞECEK, TÜRKİYE KAZANACAK!
1 ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kWh enerji tasarrufu sağlanmış oluyor. Örneğin; Türkiye genelinde tasarruf edilebilecek enerji miktarı yıllık 4 Milyon Megawatt saattir (MWh).  Plastik ile bina enerjisi, para tasarrufu sağlar ve çevreyi korur.


PLASTİK İLE DAHA TEMİZ BİR DÜNYA:
Az gelişmiş ülkelerde, temiz su kaynaklarına insanlar rahat ulaşamamaktadır. Bu nedenle, ölümlerin %35’inin mikroplu suların kullanımından kaynaklandığı bilinmektedir. Günümüzde, hafif, esnek, sağlıklı ve az maliyetli plastik borular sayesinde insanlar temiz su kaynaklarına i daha rahat ulaşmaktadır.


PLASTİK BORULARLA ÜÇ KAT DAHA FAZLA TARIMSAL VERİMLİLİK!
Tarımsal alanda sulama boruları, sera örtüleri ve benzerlerinin kullanılması ile üç kat fazla tarımsal verimlilik elde ediliyor.


PLASTİKLERLE DAHA SICAK BİR DÜNYA:

Plastik yalıtım, sıcak veya soğuk hava kaybını  % 70 düzeyinde engelleyerek, evlerde veya okullardaki ısının kışın daha sıcak, yasın daha serin kalmasını sağlayarak, enerji verimi de sağlıyor. Binalarda plastiklerle ısı yalıtımı uygulanması sayesinde, ortalama CO2 emisyonunda 10-40 kat tasarruf sağlanıyor; bu da %40 - 60 tasarrufa eş değer.


PLASTİKLE DAHA AZ YAKIT DAHA UZUN UÇUŞLAR:
Plastik sayesinde daha az yakıt ile daha uzaklara uçulabiliyor:  Uçaklarda da yüzde 50’lere varan plastik kullanımı söz konusu ve bu da yine yüzde 50’lere varan yakıt tasarrufu demek. Üretiminde plastiklerin en yüksek oranda kullanıldığı, dünyanın en büyük uçağı olan Airbus A380’nin rüzgar kutularında plastik fiber kompozitlerin kullanılması uçak ağırlığını 1,5 ton azaltıyor. Böylece uçak, aynı miktarda benzin ile 853 yolcusunu 14 bin 800 km mesafe gibi çok daha uzun mesafe uçabiliyor, daha fazla yük taşıyabiliyor ve yüksek oranda enerji verimliliği sağlıyor.