
PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, Bloomberg HT’de canlı yayınlanan Fokus programına katılarak Reyhan Baysan’ın konuğu oldu. Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri sanayici perspektifiyle değerlendiren Karadeniz, üretim yapan kesimin en büyük sorununun finansmana erişim zorluğu olduğunu vurguladı. Yatırımların durma noktasına geldiğini ifade eden Karadeniz, “Bu sıkıntıları üretimle aşabiliriz. Sanayi politikalarının merkezine üretimi koymalıyız” dedi.
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, Bloomberg HT’de canlı yayınlanan Reyhan Baysan’ın sunduğu Fokus programına katılarak, ekonomideki son gelişmeleri sanayici perspektifiyle değerlendirdi. 2025 yılına yönelik beklentilerin olumlu olduğunu belirten Karadeniz, üretim yapan kesimin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun finansmana erişim zorluğu olduğunu söyledi.
Sanayicinin öncelikli sorununun, artan finansman maliyetleri ve krediye ulaşamama olduğunu belirten Karadeniz, reel sektörde yatırımların büyük ölçüde durduğunu dile getirdi. Çatı kuruluş PLASFED Başkanı, özellikle imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların, yüksek faizler ve bankaların çekimser tavrı nedeniyle kredi alamadığını belirtti.
“Yatırım iştahı azaldı”
Yatırım yapma iştahının azaldığını ifade eden Karadeniz, “Ödemeler dengesinin sağlanabilmesi için finansmana erişim kolaylaştırılmalı. Aksi halde sanayi yatırımları sekteye uğrayacak” dedi. Enerji maliyetlerinin de sektör üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu dile getiren Karadeniz, özellikle enerji yoğun sektörlerden biri olan plastik sanayi için bu durumunun sürdürülemez hale geldiğini vurguladı. Enerji fiyatlarının son yıllarda hızla arttığına dikkat çeken Karadeniz, “Kurun yukarı yönlü hareketi, enerji fiyatlarındaki düşüşün sanayiciye yansımasını da engelledi” diye konuştu.
“PMI verileri alarm veriyor”
Sanayide ciddi ölçüde daralma yaşandığını söyleyen Karadeniz, verilerin PMI raporlarına da yansıdığını belirtti. Son 13 aydır 50 eşik değerinin altında seyreden verilerin, üretimdeki daralmaya işaret ettiğini kaydeden Karadeniz, “Bu rakamlar yatırımcı iştahının kalmadığını gösteriyor. Bizim yatırım ortamını yeniden canlandırmamız gerekiyor” dedi.
“Türkiye üretim üssü olabilir”
Sanayicilere destek verilmesi gerektiğine işaret eden Karadeniz, Türkiye’nin küresel üretim üssü olabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. “Çin ve ABD arasındaki ticari çekişme ortamında Türkiye avantaj elde edebilir. Üretimi desteklersek, Avrupa’da olduğu gibi dünyada da üst sıralarda yer alabiliriz. Plastik sektörü zaten Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Globalde ise altıncı ila yedinci sıra arasında yer alıyoruz” açıklamasında bulundu.
“Zorunlu satış oranı sanayiciyi zorluyor”
Merkez Bankası’nın son kararıyla ihracat gelirlerinin yüzde 35’inin satışa zorunlu tutulmasını da eleştiren Karadeniz, bu uygulamanın ihracatçıyı olumsuz etkilediğini vurguladı. Çin’in ihracatçısını desteklemek için daha fazla teşvik sağladığını, kur avantajı sunduğunu belirten Karadeniz, şöyle konuştu:
“Bizde ise ihracat yapan firmalar, gelirlerinin daha büyük kısmını Merkez Bankası'na satmak zorunda kalıyor. Bu da üretim ve ihracat isteğini zayıflatıyor. Sanayi politikalarının merkezine üretimi koymalıyız. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi biz de üç şeyi önceliklendirmeliyiz, üretim, üretim, üretim… Enflasyon kontrol altına alınmalı, katma değeri yüksek ürünlere yönelmeli, imalat sanayi güçlendirilmeli. Türkiye bunu başarabilecek potansiyele sahip.”