Karadeniz, Çin’in ekonomik modeli üzerinden önemli mesajlar verdi

PLASFED Başkanı aynı zamanda İSO Meclis Üyesi olan Ömer Karadeniz, İSO nisan ayı meclis toplantısında Çin’in ekonomik modeli üzerinden önemli mesajlar verdi. “Çin’de olan biten, bizim buradan baktığımız gibi değil” diyen Karadeniz, doğru tespitler yapmanın, doğru tedbirlerin ön koşulu olduğunu söyledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin nisan ayı olağan toplantısı “Küresel Ticaret Gerilimlerinin Gölgesinde Türkiye Sanayisi: Riskler ve Stratejik Seçenekler” ana gündemi ile Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde düzenlenen ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz’in de yer aldığı toplantıya İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, İSO Meclis Üyeleri katıldı.

Basın mensuplarının da takip ettiği nisan ayı Meclis toplantısında İSO Stratejik Dönüşüm Merkezi Danışmanı ve Future Ally Kurucu Ortağı İdil Özdoğan’ın moderatörlüğünde; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Murat Özyeğin, İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Şant Manukyan ve Koç Üniversitesi Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUASIA) Direktörü Doç. Dr. Burak Gürel’in konuşmacı olarak yer aldığı bir panel de düzenlendi.

Karadeniz: “Çin’de olan biten, buradan göründüğü gibi değil”

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, düzenlenen panelin ardından yaptığı değerlendirmede, Çin’in ekonomik modeli üzerinden Türkiye’nin sanayi politikalarına yönelik önemli mesajlar verdi.

Uzun yıllardır Çin’e plastik sektörü adına düzenli ziyaretlerde bulunduğunu belirten Karadeniz, yakın zamanda gerçekleştirdiği ziyarette edindiği izlenimleri aktardı. “Çin’de olan biten, bizim buradan baktığımız gibi değil” diyen Karadeniz, doğru tespitler yapmanın, doğru tedbirlerin ön koşulu olduğunu söyledi.

Karadeniz, konuşmasında Çin’in üretim ve ihracat odaklı kalkınma modeline dikkat çekerek, “Çin yıllardır, ‘Üretin, ihracat yapın, devlet olarak arkanızdayım, sizi destekleyeceğim’ diyor ve bunu sadece sözle değil, politikalarıyla da uyguluyor” ifadelerini kullandı.

Örneğin, Çin’in yıllarca ihracat yapan firmalarına döviz kuru avantajı sağladığını hatırlatan Karadeniz, “Eğer 1 dolar iç piyasada 6 Yuan ediyorsa, Çin bu doları 7 Yuan’dan bozdu ve bunu uzun süre devam ettirdi” dedi.

Türkiye’nin geçmişte bu tür desteklerin tersine politikalar izlediğine değinen Karadeniz, bunun bir eleştiri değil tespit olduğunu belirterek, “Artık üretimi, ihracatı ve stratejik hamleleri konuşacaksak, önce doğru örneklere bakmalı, gerçekleri çarpıtmadan duygusallıktan uzak şekilde değerlendirmeliyiz” diye konuştu.