“Finansmana erişimde yaşanan sıkıntı üretimi olumsuz etkiliyor”

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, Ulusal Kanal'da yayımlanan Gündemin Nabzı programında Türkiye sanayisinin ekonomik zorluklarını ve çözüm önerilerini paylaştı. Program sunucusu Bengü Kantekin’in sorularını yanıtlayan Karadeniz, finansmana erişimde yaşanan sıkıntının üretim gücünü olumsuz etkilediğini vurguladı. Karadeniz, yüksek faiz oranlarının yatırımları durma noktasına getirdiğini ifade etti.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, 25 Haziran’da Ulusal Kanal’da yayınlanan Gündemin Nabzı programında Türkiye sanayisinin son dönemde yaşadığı ekonomik zorlukları ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Program sunucusu Bengü Kantekin’in sorularını yanıtlayan Karadeniz, finansmana erişim sıkıntısının üretim gücünü olumsuz etkilediğini belirterek, “Sanayicinin üretme iştahı ve potansiyeli var, ancak destek mekanizmaları olmadan bu potansiyeli açığa çıkarmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Karadeniz, iç siyasette yaşanan gelişmelerin ve Merkez Bankası’nın faiz kararlarının sanayiciler üzerinde ciddi baskı yarattığını belirtti. “Sanayi üretimindeki yüzde 1,8’lik düşüş, yalnızca bir veri değil; siparişlerdeki azalma, kapasite kullanımındaki daralma ve yatırım iştahının zayıflaması gibi yapısal sorunların da işaretidir” diyen Karadeniz, PMI verilerinin 50 eşik değerinin altında kalmasının bu tabloyu desteklediğini kaydetti.

“Finansmana erişimde yaşanan sıkıntı  üretim gücünü olumsuz etkiliyor”

“Türkiye, üretim üssü olabilir”

Türkiye’nin jeostratejik konumunun büyük fırsatlar barındırdığını hatırlatan Karadeniz, doğru politikalarla Türkiye'nin bölgesel bir üretim üssü haline gelebileceğini söyledi. “Doğu ile Batı arasında çok az ülkenin sahip olduğu bir coğrafyadayız. Bu stratejik avantaj, üretim ve ihracat politikalarıyla desteklenirse Türkiye, global tedarik zincirlerinde ana oyuncu olabilir” diye konuştu.

“Finansmana erişimde ciddi sıkıntı var”

Sanayicilerin şu anda karşılaştığı en büyük sorunun finansmana erişim olduğunu vurgulayan Karadeniz, yüksek faiz oranlarının yeni yatırımları durma noktasına getirdiğini belirtti. PLASFED’e bağlı yaklaşık 1700 üreticinin büyük kısmının krediye erişimde zorluk yaşadığını dile getiren Karadeniz, “Finansman yoksa üretim de ihracat da olmaz” dedi.

Çatı kuruluş PLASFED Başkanı, Türkiye sanayisinin üretim gücünü artırmak ve finansmana erişim sorunlarını aşmak için önemli çözüm önerilerini paylaştı. Karadeniz, üretim odaklı büyümenin sağlanması adına uzun vadeli, düşük faizli ve teminat destekli özel finansman paketlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. “Sanayicimizin yatırım iştahını canlı tutmak için finansman modelleri mutlaka üretime ve ihracata yönlendirilmelidir” dedi.

Ayrıca, sanayi bölgelerinde elektrik, doğalgaz ve su gibi temel girdi maliyetlerinin üretici lehine yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Karadeniz, bu adımın üretim maliyetlerini düşürerek rekabet gücünü artıracağını belirtti.

Yatırım teşviklerinin sadece organize sanayi bölgeleriyle sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çeken Karadeniz, “Küçük sanayi sitelerinde de cazip teşviklerin sunulmasıyla yatırımın her noktaya yayılması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

Sanayi Bakanlığı ile kalkınma ajansları arasında kamu-özel sektör iş birliklerinin artırılması gerektiğini söyleyen Karadeniz, dijital dönüşüm ve yeşil üretim konularında desteklerin yaygınlaştırılmasının sanayinin geleceği için kritik önem taşıdığını dile getirdi.