PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz ÇEVKO’yu ziyaret etti

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, ÇEVKO Vakfı'na gerçekleştirdiği ziyarette, sürdürülebilir çevre hedeflerine ulaşmak için Kaynağında Ayrıştırma Sistemi'nin (KAS) önemine dikkat çekti. Depozito İade Sistemi'nin (DİS) başarısının KAS'ın etkin uygulanmasına bağlı olduğunu belirten Karadeniz, “Gelişmiş ülkeler, bunu 40 yıl önce devreye alarak ülke ekonomilerine değer kattılar. Bizler de vakit kaybetmeden sisteme dahil olmalıyız” dedi.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karedeniz, 25 Nisan 2025 tarihinde Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı’nın konuğu (ÇEVKO) oldu. ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, Genel Sekreter Mete İmer ve Kamu, Uluslararası İlişkiler ve Projeler Müdürü Alphan Eröztürk ile bir araya gelen Ömer Karadeniz, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda çevre sorunlarının günümüz dünyasının en büyük zorluklarından biri haline geldiğine dikkat çeken Karadeniz, artan nüfus, sanayileşme ve tüketim alışkanlıklarının doğal kaynakların tükenmesine ve çevre kirliliğine yol açtığını belirtti. Bu sorunlara çözümün geri dönüşümden geçtiğini vurgulayan Karadeniz, sürdürülebilir bir gelecek için Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’nin (KAS) büyük önem taşıdığını söyledi.

Plastik sektörünün çevreye en fazla katkı sağlayan alanlardan biri olduğunu ifade eden Karadeniz, plastik atıkların ciddi bir ekonomik değer taşıdığını ve bu atıkların ekonomiye geri kazandırılması gerektiğini dile getirdi.

Avrupa ülkelerinde uygulanan Depozito İade Sistemleri (DİS) ve üretici sorumluluğu kapsamındaki taahhütlerin döngüsel ekonomiyi geliştirdiğini, Türkiye'de başlatılan sıfır atık projesinin olumlu bir adım olduğunu ancak bu alandaki eğitimlerin artırılması gerektiğini kaydetti.

DİS yıl sonu itibarıyla başlıyor

Geri dönüşüme yönelik atılabilecek adımların plastik sektörü için kritik öneme sahip olduğunu anlatan Karadeniz, “Özellikle DİS uygulaması, atıkların maksimum verimle toplanmasını sağlayabilecek bir uygulama olarak karşımızda duruyor. DİS’i hayata geçiren ülkeler, çok kısa süre içinde başarıyı sağlayabiliyor. Geri dönüşüm teknolojilerinde DİS’i uygulamayan gelişmiş bir ülke kalmadı. Plastik sektörünün çatı kuruluşu PLASFED olarak bizler, DİS’in uygulamaya geçmesini istiyor ve destekliyoruz. DİS, Aralık 2025 itibarıyla hayata geçirilecek. Ancak bu işin başlangıcının olmazsa olmazı Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’dir” dedi.

Geri dönüşüm ekonomik ve çevresel kazanç sağlıyor

Geri dönüşümün, son yılların en önemli gündem konularından biri haline geldiğine dikkat çeken Başkan Karadeniz, şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomik ve çevresel faydalar sağlayan geri dönüşüm mutlaka desteklenmeli, önemi her platformda sürekli vurgulanmalı. Gerek yasal düzenlemelerle gerekse kamu spotları aracılığıyla halk geri dönüşüm konusunda bilinçlendirilmeli. Ayrıca, yazılı ve görsel medya da sürece dahil edilerek atıkların ayrıştırılması konusunda toplumsal farkındalık artırılmalı.”